Dereceli Menteşe: Teknik Özellikler ve Online Sipariş
- Ali Kokal
- 4 gün önce
- 3 dakikada okunur
İçindekiler
Dolap menteşeleri, kullanım alanları, fren yapıları, açılma dereceleri ve kapak taşıma ağırlıkları gibi özelliklere göre farklı modellere ayrılıyor. En çok tercih edilen frenli veya tas menteşelerden sonra, dereceli menteşe çeşitleri de yaygın olarak kullanılan çeşitler arasında. Adından da anlaşılacağı gibi, bu menteşeler farklı açılma derecelerine sahip ve standart menteşelerin açılma derecesini sağlayamadığı köşe tasarımlarda tercih ediliyor. Bu yazımızda dereceli menteşelerin çeşitleri, özellikleri ve kullanım alanları gibi detaylı bilgilere yer vereceğiz.
Dereceli menteşe isminin açılma derecesinden geldiğini bahsetmiştik. Standart -frensiz veya frenli menteşeler- kapakları genellikle 95°–110° derecelerinde açıyor. Bu menteşe modelleri; banyo dolapları, gardıroplar, mutfak dolapları ve TV üniteleri gibi pek çok mobilya tasarımında yaygın olarak kullanılıyor. Hatta büyük ihtimalle şu anda evinizde herhangi bir dolabı açtığınızda bu menteşelerden biriyle karşılaşabilirsiniz. Dereceli menteşeler ise, standart modellerin aksine dar veya geniş açılım gerektiren köşe dolaplarında kullanılıyor. Özellikle L dolaplar gibi köşe mobilyalarında, kapakların rahat ve tam açılması için dereceli menteşe çeşitleri tercih ediliyor.
Peki dereceli menteşe çeşitleri neler? Hangi açılma derecesi hangi kullanım alanına uygun? Gelin, farklı ürünleri birlikte inceleyelim.
45 derece menteşe, kapakların 45 derecelik bir açıyla açılmasını sağlayan, köşe dolaplar ve özel tasarım mobilya kapaklarında tercih edilen bir dereceli menteşe modeli. 35 mm delik çapına, 70 mm uzunluğa ve 35 mm genişliğe sahip olup, 16-19 mm kalınlıktaki kapak ve gövdelerle uyumlu çalışıyor. Frensiz (yaylı) ve frenli (pistonlu) olmak üzere iki temel seçeneği bulunan bu model, kapakların belirli bir açıyla kontrollü şekilde açılıp kapanmasını sağlayarak alan verimliliğini artırıyor. Mutfak, banyo, gardırop, vitrin ve TV ünitesi gibi alanlarda kullanılmasının yanı sıra, L dolaplar, kör köşe sistemleri ve özel raf çözümleri gibi ulaşılması zor alanlarda da tercih ediliyor.
90 derece menteşe, en sık karşılaşılan dereceli menteşe modellerinden diyebiliriz. 35 mm delik çapına, 70 mm uzunluğa ve 35 mm genişliğe sahip olan bu köşe dolap menteşesi,
16-19 mm kalınlıktaki kapak ve gövdelerle uyumlu çalışıyor. Frensiz (yaylı sistem) ve frenli (hidrolik mekanizmalı) olmak üzere iki seçeneği bulunuyor ve kapakları 90 derecelik açıyla açarak alanların verimli kullanılmasını sağlıyor. Mutfak dolapları, banyo modülleri, gardıroplar, TV üniteleri ve vitrin gibi yaygın kullanım alanlarının dışında, küçük hacimli dolaplar ve köşe modüllerinde de tercih ediliyor.
135 derece köşe katlanır menteşe, iki kapaklı köşe dolaplarda kapakların birbirine katlanarak açılmasını sağlayan bir dereceli menteşe modeli. En çok mutfak ve banyo gibi köşe alanı dar olan dolaplarda kullanılıyor ve 135 dereceye kadar açılarak iç hacmin daha verimli kullanılmasına imkân tanıyor. 35 mm delik çapına sahip bu menteşe, genellikle 14-21 mm kalınlıktaki kapaklarla uyumlu çalışıyor. Sistem, çoğunlukla 135 derece menteşenin yanında bir adet 165 derece menteşe ile birlikte kuruluyor ve böylece katlanır kapaklar sayesinde köşe dolap tamamen açılabiliyor.
180 derece veya robot menteşe gibi isimler ile de anılan 165 derece menteşe, kapakların neredeyse tamamen açılmasını sağlayarak dolap içerisine maksimum erişim imkanı sunan bir dereceli dolap menteşesi modeli. Geniş açılım gerektiren mobilya tasarımlarında, özellikle çamaşır dolapları, ankastre modüller ve büyük gardıroplar gibi alanlarda tercih ediliyor. 35 mm delik çapına sahip olan bu menteşe modeli, genellikle 16-19 mm kalınlıktaki kapaklarla uyumlu çalışıyor ve frensiz (yaylı) ile frenli (pistonlu) olmak üzere iki farklı seçenekte üretiliyor. Çekmece önü kapaklar, iç içe geçen dolaplar ya da tam açılım gerektiren profesyonel depolama sistemlerinde kullanılıyor.
Dereceli menteşeler ile standart menteşeler arasındaki en temel ayrımın kapak açılım dereceleri olduğunu, dereceli menteşelerin frenli ve frensiz seçeneklerde üretildiğini ve bunların teknik özellikleri ile kullanım alanlarını kapsamlı bir şekilde ele aldık. Doğru menteşe seçimi ile ilgili teorik bilgi edinmek kadar, kaliteli ve sürdürülebilir ürünler kullanmak da bir o kadar önemli. TSE ve EN 15570 resmi sertifikalı, yüksek stoklu, hızlı teslimat ve sürdürülebilir kaliteye sahip dereceli menteşe modellerimizi koli bazlı olarak Online Mağaza üzerinden temin edebilir; toplu alımlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Menteşe çeşitleri, montaj rehberleri ve fiyatlandırma stratejileri gibi konularda daha fazla içerik için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Comments